Perslucht; Vergeten graven /Gemeente Hoogeveen onderneemt actie


persluchtHoogeveen – Vorige week verhaalde ik over een stapel grafstenen op de oude begraafplaats aan de Zuiderweg. Opgestapeld, zichtbaar; een stapel vergeten namen.

Dat resulteerde al snel in een goed gesprek met een klasgenoot van me die tegenwoordig wethouder is. Erik (Giethoorn, ik mag hem nog bij voornaam noemen) beloofde op onderzoek uit te gaan. Vandaag belde hij me, hij had het er met zijn collega Jan Steenbergen over gehad en er wordt gekeken naar een andere locatie voor de grafzerken.

Verwaarlozing

schroothoop van verloren namen

schroothoop van verloren namen

Het blijkt niet te gaan over geruimde graven, want in Hoogeveen zijn nog geen graven geruimd. De stenen (met namen) zijn verwijderd vanwege verregaande verwaarlozing, maar mogen niet worden vernietigd omdat er nog aanspraak op kan worden gedaan door nabestaanden.  Eigenlijk veranderd er dus niets aan de strekking van het vorig schrijven, maar wel aan de feiten. De namen zijn vergeten, de graven gelaten voor wat het is.. Triest; maar een onderdeel van het leven. Mensen verhuizen, het leven gaat door en zoals ik vorige keer al schreef: De herinnering zit ‘m niet in het graf maar zit in je hart, in de daar opgeslagen terugblikken en gevoelens.

Politiek

Het is een rare sprong, maar dit is wel een voorbeeld hoe een reactie op een situatie kan leiden tot verbetering.  Wat dat betreft kan een grafstemming omslaan in een wat optimistischer geluid. En dan wil ik best een schouderklopje uitdelen aan de heren wethouders van Hoogeveen en de gemeentelijke ambtenaren. De stenen zijn van de begraafplaats verwijderd uit respect (een verwaarloosd grafmonument of steen is misschien nog wel triester dan een vergeten naam).  De zerken blijven bewaard maar (in de toekomst) op een andere plek; en wie weet staat er voor één van die namen nog wel ergens een kaarsje te branden naast een oude foto…

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Perslucht; Vergeten graven /Gemeente Hoogeveen onderneemt actie

  1. Gertjan schreef:

    Mooi geschreven!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *