Beesten


Twaalf mensen dood, onderhand zelfs al weer meer in Frankrijk; het zal niemand ontgaan zijn. En, dat moge duidelijk zijn, de wereld is uit het lood geslagen, van slag en vooral ook ontdaan. En aangezien het in dit geval mijn beroepsgroep betreft komt het hard binnen. Al ben ik dan meer van het woord en de foto dan van de tekeningen.

Twaalf mensen bruut en koelbloedig vermoord, eigenlijk heb ik er geen woorden voor, wat voor mij heel erg zeldzaam is. “Je ne comprends pas”, ik begrijp het niet..  En al helemaal niet dat het uit de naam van God (Allah) is gebeurt. Want alle geloven prediken in principe Liefde… en deze moorden kun je niet zien als daad van Liefde. Onze (die van u en die van mij) goden zouden zich doodschamen.. En als u niet gelooft? Dan zult u nog steeds begrijpen wat ik daarmee bedoel.

Terroristen, moordenaars, oorlogvoerende landen; het is lood om oud ijzer.. De meest brute diersoort is en blijft de mens. Wij zijn het enige soort dat dood zonder dat we het slachtoffer willen eten. Terwijl wij toch slimmer zouden moeten zijn. Beesten.. echte beesten.

Maar wat ik eigenlijk nog veel en veel erger vind; en waar ik mij als mens plaatsvervangend voor schaam, is dat kranten, televisie, radio en het gesprek op straat alleen maar gaan over Parijs. Wat ik bedoel? In Jemen, Syrië, Israël/Palestina en weet ik hoeveel andere landen worden dagelijks honderden (zo niet duizenden) mensen over de spreekwoordelijke kling gejaagd. Vermoord, afgemaakt, verkracht. Maar voor als nog zijn de twaalf belangrijker dan de andere slachtoffers. Vanavond gaan velen de straat op, maar eigenlijk zouden we dat dagelijks kunnen gaan doen.

“Je ne comprands pas” Ik begrijp er gewoon geen ene bliksem van. Moge God ons behoeden (of Allah, Boedah) voor meer ellende. Al weet ik ook wel dat wij Hen niets kwalijk mogen nemen… maar voornamelijk het beest dat we mens noemen…

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *