Babbelegoegies: Van Elektronische boeken tot platenspeler


Voor de vierde keer, exact de vierde keer in mijn leven probeer ik een zogenaamd E-book te lezen. Niet op papier, nee op het scherm van de notebook. Ovmet brilerigens, de andere drie probeerde ik op de laptop. Qua vorm zit er voor mij totaal geen verschil in, maar volgens anderen wel: Het verschil tussen de Laptop (schootcomputer) en Notebook (opschrijfboek) is het gewicht. Daarnaast is er de Ultra (die kan nog veel meer en is nog veel lichter en dunner) de Tablet (waar geen toetsenbord op zit) en de Smartphone (een telefoon waar je alles mee kan en dan ook nog eens bellen.)

Het allereerste E-book (elektronisch boek, wat dus eigenlijk ook onzin is omdat het een digitaal boek is) dat ik las, en moest lezen was voor mijn werk als adviseur business intelligence. Bedrijfs-intelligentie. Hoe kun je alle informatie uit je computer in mooie staatjes omzetten? Dat kon met Brio (niet lachen, dat was de echte naam). Ik heb het hele E-Book uitgeprint (wel op kantoor) en daarna rustig op papier zitten lezen. Puur omdat het studiemateriaal was heb ik het ook echt tot me door laten dringen, de meest belangrijke les die ik uit het verhaal haalde (de begin jaren van deze eeuw) is dat alles wat er in computersystemen gaat; dat dat alles tot in eeuwigheid blijft bestaan.

plaatjeDaarna kreeg ik twee andere boeken die ik min of meer als recensent zou moeten lezen. Ditmaal in PDF en (nog erger) het printen moest op eigen kosten. Dat laatste is natuurlijk ook achterhaald, maar ik ben een kind van de eind zestiger jaren en zuinigheid is mij flink ingeprent. Onnodig printen? Bellen? Dat doe je gewoon niet, de genoemde boeken hebben dan ook niet een verdiende recensie gehad (mijn excuses aan de auteurs).

20140513_205510

Nu ben ik begonnen aan het boek Odessa Star van Herman Koch. Niet de eerste de beste schrijver natuurlijk. Sterker nog, ik ken hem helemaal niet als schrijver, maar meer van de televisie (van de bekende serie Jiskevet of asbak in het Fries) Die Koch heeft het dan toch maar mooi tot schrijver weten te brengen en de eerste roman die ik aan het lezen ben op de Notebook is van zijn hand. Koch schijnt het zelfs supersnel tot internationale bestsellerschrijver te hebben gered. En van zijn hand, toetsenbord, lees ik nu het E_book Odessa Star. Op mijn fel verlichte 14 inch beeldscherm (met backlight) van Lenovo dat ik bij een energie-overstap van Essent naar Oxxio kreeg.

Ik vind het lezen van een boek op mijn tiepmasjien (want zo zie ik iedere computer nog steeds) raar, het voelt onwerkelijk aan. En terwijl ik nu aan het wennen ben aan het boek op beeldscherm luister ik naar verschillende Langspeelplaten. Muziek op Vinyl van voor de tijd dat de compact-disk bestond of de dvd/blueray. De ouderwetse platenspeler is weer helemaal terug van weggeweest.. naald in de groeven, hier en daar een kraakje. Ik hoop dat het ECHTE boek nooit zal verdwijnen..

Ik ga maar weer een gat in de wind fietsen, nou ja … of een gat in de dag slapen.. het is laat geworden

Alexander van Netten

Dit bericht is geplaatst in Columns, Nieuws met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *